Wij gebruiken cookies om de website naar behoren te laten werken en te analyseren. Lees meer over ons Cookie en Privacybeleid.

Rotterdam mag nóg hoger bouwen: tot 250 meter!!

visual

Projectontwikkelaars kunnen in het centrum van Rotterdam en daarbuiten hoger gaan bouwen. Waar nu 200 meter nog het streefmaximum is, wordt dat 250 meter. ,,Over 10 jaar moet het eerste gebouw van 250 meter er kunnen staan’', zegt bouwwethouder Bas Kurvers (bouwen en wonen). Hij presenteerde vandaag de Hoogbouwvisie 2019 van de havenstad voor de komende jaren.

Nog hogere gebouwen zijn nodig omdat Rotterdam er tot 2040 50.000 nieuwe woningen bij wil krijgen. Het centrum van de stad wordt uitgebreid met de gebieden Pompenburg en Rijnhaven, waar bouwers tot maximaal 200 meter mogen gaan. De bouwambities van het college krijgen al vorm met de bouw van de Zalmhaventoren. In oktober vorig jaar is begonnen met de bouw van de 215 meter hoge woontoren, het hoogste gebouw van Nederland.

Meebetalen

Verder komen er nog drie nieuwe hoogbouwlocaties bij: Feyenoord City, Hart van Zuid en Alexanderknoop. Daar mag tot 150 meter worden gebouwd. Met de nieuwe hoogbouwlocaties kiest het Rotterdamse bestuur bewust voor knooppunten waar het openbaar vervoer samenkomt, want met meer woningen komen er niet meer wegen in de stad. Het Rijk gaat ook meebetalen aan nieuwe bus- metro- en tramlijnen, aldus Kurvers. Hij benadrukt dat er slim moet worden gebouwd om de woontorens en het gebied daar omheen levendig te houden. Zo moet wonen en werken in de torens worden gecombineerd.

“Waar mensen zijn heb je voorzieningen nodig, zoals horecagelegenheden. Maar mensen moeten ook letterlijk het dak op kunnen; denk aan parken, sportgelegenheden of scholen’', stelt Kurvers. Hij wil het openbaar gebruik van hoogbouwdaken in de toekomst verplicht maken.

Bron: AD Rotterdam mag nóg hoger bouwen: tot 250 meter

Rotterdam